Câteva Generalități, bine de știut!
Scrumbia
(Alosa Pontica) este un pește migrator răspândită în Marea Neagră. Apare mereu
în bancuri mari în zonele litoralului românesc. De asemenea, populează și apele
lacurilor Sinoe și Razelm.
În
perioada de reproducere în lunile Aprilie – Mai, timp de o lună și jumătate
maxim două, obișnuiește să migreze în apele Dunării.
Secretul
acestui miraculos pește, scrumbia de Dunăre, constă în schimbarea
metabolismului din momentul intrării în Dunăre (de la apă sărată la apă dulce)
pentru reproducție și până la revenirea ei în Marea Neagră.
Perioada
de migrație este în luna Martie, atunci cârduri mari de scrumbii se adună și
urcă sute de km pe Dunăre. Reproducerea se realizeaza abia în luna mai, când
sunt depuse 10.000-180.000 de icre de către femele. Icrele lăsate libere sunt
purtate de curenți spre gurile de vărsare ale Dunării, timp în care eclozează.
Se pare ca același
proces de inversare a metabolismului se petrece și în organismul uman prin
consumarea în exclusivitate a acestui aliment-dietetic, pe perioada unei cure,
rezultatele testului pe oameni, fiind incredibile, uluitoare chiar.
Scrumbia de Dunăre, este
cel mai gras peşte din lume, la nivelul ei de mărime, dar grăsimea ei, formată
din acizi grași polinesaturați, ajutată de amestecul de uleiuri naturale
obținute în exclusivitate prin presare la rece, fac ca, într-o singură cură de
20 zile, vasele de sânge să fie curățate aproape integral de grăsimile care se
depun pe pereții lor după mâncarea de zi cu zi.
Fenomenul este invers la
om: în loc să se depună grăsimile pe pereții vaselor de sânge, acestea sunt
curățate de aceste grăsimi care se află în compoziția scumbiei.
Delicioasa scrumbie se
gătește în România în două moduri clasice: la grătar și la cuptor. O altă
abordare a pregătiri acestui pește, este marinarea. Mai mult specifică zonei
culinare rusești. Am pregătiți astfel de preparate cu scrumbia marinată și vă
asigura că sunt delicioase.
Se mai gasești prin
piețele noastre și scrumbia afumată.
De 1 Mai (muncitoresc -
cum se zice) am făcut scrumbii la grătar, pe miriștea de la
Breaza! Desigur, pe post de mici! Dar nu se compară una cu alta! Preferăm
scrumbia adevărată și gustoasă!
Ingrediente:
Pentru că, o scrumbie
măricică este îndeajuns pentru o persoană, iar noi am fost nici mai mult nici
mai puțin de 8, se subânțelege că am cumpărat...
* 8 scrumbii proaspete,
curățate de solzi, intestine și urechi
* 2-4 lămâi pentru decor
dar și pentru zeama care va aroma peștele în timpul și după prăjire
* 4 cm de ghimbir feliat
subțire pentru ”împănare” prin tăieturile făcute în carnea peștelui (pentru
cine dorește o aromă mai citrică și puțin iute)
* sate și piper după
gust
Preparare:
Scrumbia se spală bine după curățare. Cu un cuțit ascuțit, crestăm
scrumbia sub un unghi de 45°C pe ambele părți, pentru a se pătrunde mai bine și
pentru a mai scoate din grăsimea acestui pește. Asezonăm cu sare și piper,
pentru că sarea o să scoată apa din carnea scrumbiei și stând pe jar, o facem
să ”fiarbă” în suc propriu, fără să o uscăm. Carnea devine forte fragedă și
suculentă.Pe grătarul încins,
prăjim peștele bine pe ambele părți. Stropim cu zeamă de lămâie din abundență.
Să nu uitați să păstrați lămâie și pentru montarea în farfurie...!
Scrumbia o puteți savura ori simplă, ori cu garnitură de
cartofi natur sau orez cu ciuperci.
Scrumbie la grătar ... Done!
POFTĂ
BUNĂ!
PREPARAT GARANTAT DE:
Multumim pt.reteta si pt. preambul, caci am aflat un lucru interesant,
RăspundețiȘtergereEste cel mai bun peste,imi place foarte mult,iar reteta este super,nu mai zic de imagini,arata splendid si poftesti fara sa vrei.
RăspundețiȘtergere:)
ȘtergereExista conserve cu scrumbie ....undee le gasesc ..sunt minunate in scaderea colesterolului......o adresa un telefon unde as gasi..va multumesc!
RăspundețiȘtergereDacă vă referiți la scrumbie marinată (nu afumată!!!), singurul loc de unde se poate procura, e o piața unde rușii moldoveni (moldovenii de peste Prut) o aduc la comercializare!
ȘtergereDe pinde din ce oraș sunteți...
În comerțul socialisto-capitalist din România... n-am văzut-o niciodată!
:D
Draga Marcel,
RăspundețiȘtergereDe cand ne-am revazut, acum - iata, aproape 2 ani! - te-am tot vizitat, in principal pe Icre-negre, cand eram in cautare de idei sau sfaturi pertinente legate de preparate mai putin comune.
Am aplicat cu succes o multime de lucruri pe care le-am gasit in diverse post-uri de-ale tale si ti-am multumit mereu in gand dar am amanat cuvintele fiindca - ai ghicit, sunt vesnic ocupata si scrisul, deh...
Tot timpu' m-am gandit sa-ti spun cat apreciez blog-urile tale, o data pentru faptul in sine, ca sunt o intreprindere de calitate, facuta cu suflet, si in al doilea rand, pentru ca sunt o sursa de informatii utile si interesante care tin de gastronomie si nu numai, pe care le impartasesti cu generozitate tuturor.
Astazi, cu gandul la masa de Florii, m-am gandit sa dau o raita "pe la tine", si bine-am facut. M-ai ajutat din nou, mi-am facut planurile legate de scrumbii si totodata amanarea s-a terminat, nu mai plec fara o vorba, asa ca acum, iti multumesc, nu numai in gand, pentru toate lucrurile interesante pe care le scrii.
Si-ti mai spun ceva: mi-ar fi placut sa fi facut si eu ce ai facut tu.
Sa ne-auzim cu bine,
Corina
Mulțumesc Corina...!
Ștergere:)