miercuri, 12 ianuarie 2011

Iepure cu lămâie

Poate pentru început, ar fi bine să adaug câteva "informaţii" utile de ştiut, despre carnea de iepure:
  • este o carne foarte delicată, care are nu conţine de colesterol foarte mică în comparaţie cu celelalte cărnuri (inclusiv a cărnii de pui).
  • are un grad foarte mare de digestibilitate.
  • beneficiază de proprietăţi curative pentru bolnavii de cancer, pentru bolnavii de inimă etc.
Creşterea iepurilor (de casă) are şansele să devină o ocupaţie deosebit de profitabilă în curând, deoarece carnea de iepure este ferită până în acest moment de bolile care afectează celelalte animale a caror carne o consumăm în mod curent (pui, vacă, porc).
Si exemplele pot continua.
Dar să trecem la "oile" noastre, scuzaţi, iepurele nostru:

Iepurele este poate singurul vânat cu blană, care se poate prepara fără o prealabilă fezandare. În această categorie nu mai intră nici un animal, ci doar câteva păsări (pe care le vânez cu mare plăcere: prepeliţa, potârnichea şi fazanul).
Deci deocamdată, nu discutăm despre fezandare şi marinarea vânatului. Dar dacă vreţi să aflaţi câte ceva despre aceste proceduri, puteţi să accesaţi aici.
Pentru aceasta "problemă" voi publica un articol separat, pe care sper să-l îmbunătăţesc cu moduri de pregătire a cărnurilor de vânat, din experienţa proprie!

Ingrediente pentru 8 - 10 persoane:
1 iepure (cât mai mare: 4 - 5kg)
1 ceapă roşie medie, crestată la capete
1 foaie de dafin uscat
1 linguriţă din "Mirodenii" de la Fuchs (folosit în premieră)
2 linguriţe de sare
3 morcovi medii raşi mărunt
2 cepe albe mari taiate fin
1 lămâie feliată
2 linguri de ulei de măsline
100 g unt
2 linguriţe de zahăr
6 boabe de ienibahar pisate in mojar
1 linguriţă de boia dulce
4 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
50 g de pastă de roşii
200 ml vin alb sec
200 ml apa

Preparare:
Iepurele curaţat de blană şi intestine (care oricum a fost făcută imediat după partida de vânătoare), se spala bine de sânge.
Îl tranşăm în bucăţi mai mici detaşând picioarele de corp, iar corpul îl tăiem în două bucăţi.
Punem aceste bucăţi într-o oală sub presiune (Kukta de pe vremuri), adaugăm ceapa roşie, frunza de dafin, sarea şi condimentul de la Fuchs (Mirodenii).
Închidem oala şi lăsăm la fiert (la foc mic spre potrivit) circa o oră, după ce oala a început să "pufăie".
Între timp să pregătiţi două tigăi mai măricele: una în care vom pregati lămâia şi alta în care vom pregăti carnea de iepure şi legumele aferente!
În timpul asta, ne putem ocupa liniştiţi de restul reţetei.
Luăm morcovii şi îi răzuim (chiar şi cu ajutorul unui robot de bucătărie, aşa cum am făcut şi eu). Tăiem ceapa albă în cubuleţe mărunte. Şi nu avem altceva de făcut, decât să aşteptăm să treacă acea oră în care se fierbe iepurilă!



Timerul anunţă că ora de fierbere a iepurelui a trecut. Scoatem carnea şi o punem pentru moment într-un vas termoizolant. Acum, când carnea se odihneşte, luăm lămâia şi o feliem in felii de circa 2-3 mm. 


Pregătim o tigaie mai mare în care punem jumătate din untul pregatit şi-l încingem.
Când untul începe să sfârâie, punem şi feliile de lămâie in tigaie şi le prăjim usor. După ce întoarcem feliile pe partea cealaltă, adaugăm si zahărul (ca de obicei, eu folosesc acel zahăr specific pentru diabetici - voi folosiţi un zahăr normal). Lăsaţi să se caramelizeze uşor, dar nu prea mult. Scoateţi feliile de lămâie într-o farfurie şi păstraţi-le calde pentru "turul doi"!


În cealaltă tigaie, punem cealaltă jumătate de unt, îl încingem si punem pentru început ceapa şi morcovii la călit. Amestecăm bine şi când observăm că ceapa devine sticloasă, luăm tigaia de pe foc şi o punem deoparte.


Acum, carnea de iepure s-a răcit îndeajuns în cât putem pune mâna pe ea şi separam carnea de oase (e foarte, foarte fragedă, practic se desprinde fără nici un efort de pe oase). O punem separat şi pe ea într-un vas. Ei bine, acum vine partea în care o să ne folosim şi de cuptor. 
Încingem cuptorul doar la 120-130ºC. Nu mai mult!
Într-o tavă de copt, punem pe fundul acesteia, amestecul nostru de ceapă şi morcovi căliţi.


În tigaia cu care am călit ceapa şi morcovii, adăugăm uleiul de măsline, îl încingem şi adăugăm carnea separată de oase, şi prăjim această carne câteva minute, pentru a o rumeni. Apoi o adăugăm peste patul de ceapă şi morcovi din tava de copt.


Le aranjăm în aşa fel încât să fie uniform aşezate în tavă.
Presarăm restul ingredientelor peste patul de carne: usturoiul, ienibaharul, boia dulce și pasta de roşii.
Turnăm vinul și jumatate din apă. Restul de apă îl păstrăm pentru a mai completa ulterior, atunci când sosul v-a scădea.


Lăsăm tava la cuptor pentru o oră. Ne mai uităm la preparat din când în când şi mai adăugăm apă pentru completarea lichidului în care se fierbe iepurele.


După ce a trecut ora de stat la cuptor, scoateţi preparatul şi montaţi-l în farfurii.
Eu la această etapă, împărţind în stânga şi în dreapta porţiile de iepure, n-am avut timp să şi pozez. Toţi s-au înfruptat din preparat şi n-a mai fost chip să fac ceva clişee pentru posteritate!
Aşa că, montajul final pe farfurie a fost omis din gama mea de fotografii. Porţia mea (fiind gazdă, am lăsat la urmă pentru mine, nu arăta aşa de spectaculos, aşa că n-am mai fotografiat-o!)
Deci încheiem aici, spunând:

Iepure cu lămâie ... DONE!

Si nu mai pot spune decât:
GARANTAT DE MARCEL IORGA!

POFTĂ BUNĂ!



2 comentarii:

  1. Admir la tine forma asta comico-populara-profesionala de a expune .."desfasurarea actiunii"cu fotografii pe etape.Este o incantare si un mare ajutot pentru cand vrem sa ne punem pe treaba si noi.
    Adina

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adina:
    citez: forma "comico-populara-profesionista"!
    Suna interesant!
    Inseamna ca e bine ca va si distrati atunci cand gatiti si invatati cate ceva de pe blogul meu!
    :)
    BAFTA MULTA!

    RăspundețiȘtergere