miercuri, 30 noiembrie 2011

Ciorba de peste ... a la Paul



După cum v-am spus în rețeta precedentă, am cumpărat din piața de pește din Ploiești, un crap viu zdravăn și sănătos, care s-a zbătut mult până a ajuns pe masa de operație (în traducere înseamnă masa de tranșare) și o știucă ”grasă” și cu colții mari și amenințători. Pe asta nu am luat-o vie (caci nu se comercializează în starea asta) dar sigur a fost adusa de ieri mai spre seară, pentru că ieri la prânz am trecut prin piață ca să mă orientez la speciile de pește existente și știucile nu erau pe tarabe!
Am curățat peștii de solzi, intestine și urechi. I-am tăiat porționat. Capul și coada separat, pentru ciorbă, iar restul corpului în rondele egale, pentru următoarele preparate.
E simplu sa feliați rondele egale. Luați corpul peștelui și îl tăiați în jumate. Apoi fiecare jumătate se taie iar în jumate. Și tot așa. Obțineți rondele de aceeași grosime (asta dacă nu dați vreun rateu, hihihi).
Ce fioroși sunt peștii aștia în farfurie! Imaginea asta e doar de moment. Ulterior vor deveni o minunăție de gusturi și arome în ciorbița noastră.
La ciorba de pește puteți folosi (și chiar recomand, pentru cei ce au posibilități la momentul respectiv - eu de data asta n-am avut la îndemână și alte specii de pește ca altă dată), somn, caras, roșioară, lin, biban și alte ”albituri”! Adică, dacă puteți avea și pește gras și pește slab, e cu atât mai bine și cu atât mai mult v-a fi apreciată ciorba pentru gustul și aromele ei.
Dar să lăsăm vorba și să trecem la treabă!



Ingrediente pentru 6-8 porții:
1 cap de crap
1 coadă de crap
1 cap de știucă
1 coadă de știucă (toate pot fi mai mari sau mai mici, în funcție de dorințele fiecăruia)
3-4 roșii tăiate cubulețe
1-2 lingurițe de pastă de tomate
1 ceapă tocată mărunt
2-3 cartofi medii, tăiați cubulețe
2 morcovi medii, tăiați rondele mici
1 legătură mică de leuștean (frunzele de la)
sare și piper după gust
Pentru sosul denumit ”otravă”!
4-5 căței de usturoi, zdrobiți sau tocați mărunt
1-2 ardei iuți (roșii sau/și verzi), cine dorește mai picant, să mărească numărul de ardei!
1-3 linguri de oțet de vin roșu (de Mizil sau altceva, dar bun să fie!), după cât de acră doriți ciorba!
2-3 polonice de ciorbă de pește, în funcție de vas și de ”tăria” sosului ”otravă”!

Preparare:
Pentru început, luăm capul de crap și scoatem osul amar (se află ”în ceafa crapului” și are o formă de litera V și e puțin mai gros decât restul oaselor!).
Dacă am scăpat de treaba asta, hai să mergem mai departe.
Luam roșiile tăiate, le punem într-un vas special al blenderului și cu ajutorul lui, tocăm roșiile, până ajung un fel de sos. Adăugăm și pasta de tomate și mai dăm prin blender o tură!
Într-o oală de 8 litri, adăugăm legumele tăiate, turnăm circa 5 l de apă și punem la fiert.
Când legumele s-au fiert, adăugăm sosul de roșii preparat anterior. Mai dăm un clocot.



Acum punem în vas bucățile minunate de pește.
Lăsăm la fiert încă 15-20 de minute, timp suficient pentru a fierbe carnea peștelui (puteți încerca aceasta carne cu o furculiță, daca pătrunde ușor în carne, totul e bine gătit!).
Leușteanul tocat mărunt, îl azvârlim în oală și lasăm să mai dea un clocot, două!



Ciorba este gata! 
Observați vă rog, că nu am folosit nici un pic de borș!
Și asta pentru că, vom folosi sosul numit sugestiv ”otravă” (mă distrează denumirea care a dat-o Paul acestui sos, dar să știți că mare dreptate a avut)!!!
Pregătirea sosului denumit”otravă”:
Tocăm mărunt dar lăsăm și rondele pentru ornamentare, ardeiul iute.



Punem întrun vas ardeiul tocat, usturoiul tocat, turnăm ciorba făcută și acrim cu oțetul de vin. Ajustăm tăria și acreala cu ingredientele pentru acest sos, după gustul fiecăruia. Numele de ”Otravă”, l-a dat Paul sosului, pentru că nouă ne place să fie ..... tare-tare iute și acră! Asta e!
Brrrrr! Dar ce bună iese ciorbaaaaaa!



Punem ciorba în farfurie. Adăugăm ”otrava” (băi nene, ce mișto sună!), și în funcție de preferințele culinare ale fiecăruia, mai adăugați sau nu ”otravă” în farfuria voastră!
Asta e ”mișto” la rețeta asta! Fiecare-și face ciorba de pește, cum o vrea s-o savureze! Mai acră, mai iute sau mai soft!
E bestial!


Ciorbă de pește ... a la Paul ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:



4 comentarii: