miercuri, 16 martie 2011

Crap romanesc in sos de bere si umplut cu ciuperci


Astăzi am făcut un preparat puţin mai complicat, dar foarte gustos şi aromat. Practic trebuie să facem trei lucruri distincte: umplutura pentru peşte, peştele la cuptor şi sosul de bere. Timp este destul, caci peştele nostru trebuie să stea în cuptor circa 60 de minute.

Ingrediente pentru 5-6 persoane:
1 crap de circa 2 kg
150 g de unt
10 jumătăţi felii de lămâie
10 rondele de ghimbir

Pentru umplutură:
500 g de ciuperci proaspete
4 cepe verzi
2 linguri de orez
2-3 căţei de usturoi
1 vârf de cuţit de nucşoară
1 lingură de pastă de roşii

Pentru sosul de bere:
500 ml de bere blondă
1 lingură de făină
100 g unt
1 ceapă roşie
1 foaie de dafin
2 cuişoare
1 morcov mic
1 felie de lămâie
1 linguriţă de stafide
1 linguriţă de migdale mărunţite
3-4 rondele de ghimbir proaspăt

Pregătire:
Cu peştele ştim ce trebuie să facem, îl curăţăm de solzi, îi scoatem urechile şi-l eviscerăm. Îl spălam apoi bine în apă rece pentru al curăţa. Îi tăiem şi aripioarele şi coada cu foarfeca de bucătărie.


Asezonăm cu sare şi piper atât în exterior cât şi în interior. Îl crestăm pe ambele părţi şi introducem în crestăturile făcute, câte o jumătate de felie de lămâie şi o feliuţă de ghimbir proaspăt. Punem peştele deoparte. Începem să pregătim umplutura. Într-o tigaie, adăugăm unt şi când acesta se încinge, punem ceapa verde mărunţită şi o călim 1 minut.



Adăugăm ciupercile mărunţite şi amestecăm încă 1 minut până încep să se rumenească uşor. Adăugăm orezul spălat bine înainte.



Omogenizăm compoziţia şi lăsăm pe foc mic. Ciupercile încep să-şi lase apa. Adăugăm sosul de roşii. Omogenizăm şi lăsăm să fiarbă la foc mic până când scade apa lăsată de ciuperci iar orezul este fiert.



Umplutura astfel făcută, o introducem în burta crapului. Prindem cu sfoară sau scobitori burta peştelui, ca să nu iasă umplutura din el. Luăm o tavă de cuptor, o ungem bine cu unt, punem crapul în tavă, ungem şi peştele cu unt şi-l introducem în cuptor, încins în prealabil la max. 180ºC. Peştele va trebui să stea în cuptor 60 de minute.



Deci avem o oră la dispoziţie să ne preocupăn de restul ingredientelor din preparat. Şi anume sosul de bere şi salata verde cu care vom servi peştele.
Începem cu sosul. Într-o altă tigaie, topim untul, adăugăm făina şi lăsăm pe foc până se rumeneşte, obţinând astfel un rântaş. Adăugăm acum berea. Amestecăm bine sosul, pentru a nu obţine cocoloaşe. Dăm sosul într-un clocot.



Adăugăm ceapa, morcovul, frunza de dafin, cuişoarele şi feliile de lămâie. Asezonăm cu sare şi piper şi lăsăm să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute.



Strecuraţi sosul printr-o strecurătoare şi reintroduceţi-l înapoi în tigaie. În acest sos, adăugăm stafidele, migdalele, ghimbirul şi opţional o tulpină de lemon grass tăiată în bucăţi nu prea mici.



Le mai ţinem pe foc până dă dinnou în clocot, eventual mai potriviţi de sare şi piper şi eventual lămâie, după gustul fiecăruia. Strecurăm iarăși sosul şi-l punem într-un bol sau sosieră.



Am pregătit şi salata verde între timp şi câteva porţii de orez sălbatic drept garnitură. Sau puteţi folosi orice fel de garnitură consideraţi dumneavoastră. Scoatem peştele din cuptor, în aşezăm pe un platou.



Montăm pe farfurie o bucată generoasă de crap umplut, îl stropim cu sosul de bere, adăugăm garnitura şi salata. Ornaţi pentru a da culoare şi  aspect preparatului.



Crap românesc în sos de bere şi umplut cu ciuperci ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:





4 comentarii:

  1. Arata grozav crap-ul asta umplut yumi,yumi, delicateta cu siguranta...
    Pe blogul meu, te asteapta un premiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super.... ce bere ai folosit?

    Dar mie mi se pare că ciupercile nu au fost proaspete ci din conserva!:))

    RăspundețiȘtergere
  3. @costa:
    :)
    Berea folosita a fost de calitate: Peroni! E berea care o beau cu mare placere, chiar daca n-am voie!
    Cat priveste treaba cu ciupercile, ai dreptate, sunt din borcanas! Dar mai in urma (sau poate pe celalalt blog) am afirmat ca m-am indragostit de aces tip de ciuperci (al unui anumit producator), pentru ca au un gust care m-a atras si nici nu ma mai omor cu ... curatatul lor (cum faceam pe la primele postari)!
    S-ar putea ca intro zi sa iau ciuperci "conservate" de o alta firma si sa nu-mi placa! Atunci e clar ca revin la ciuperci proaspete!
    PS
    Din pacate Costas, la noi e jale chiar si cu ciupercile proaspete. Sunt "negre" la culoare, "ofilite" si pentru mine nu prezinta o garantie a prospetimii. O sa incerc sa fac odata o poza cu ele si s-o pun pe blog sau FB, ca sa o comentam!
    Pana atunci, TOATE CELE BUNE!!!
    :)

    RăspundețiȘtergere