vineri, 28 mai 2010

Friptura de caprioara cu legume si pastrama de mistret


Tin sa subliniez de la bun inceput, ca pentru retetele din carne de vanatoare, nu prea am posibilitatea la ora actuala sa fac poze care sa le postez pe blog. Si asta pentru ca, inca nu-i sezonul de vanatoare. Sper ca pe 15 August cand se da drumul la primele vanatori pe anul 2010, sa ma echipez corespunzator cu aparatele foto/video pe campul de lupta, iar in bucatarie sa nu ratez nici un cliseu din tehnica mea de realizare a delicioaselor preparate. Dar pana atunci, asteptam si publicam asa cum putem (saracacios la poze, dar sper ca o sa fie cu continut bogat de retete si idei deosebite).
Pe vremea cand umblam pe camp sau prin padure dupa ceva carnita de vanat, nici nu ma gandeam ca o sa fac un blog in care o sa public minunatele si delicatele retetele din carne de vanat si din peste (fructe de mare). Toate pozele mele erau doar cu micile trofee pe care le realizam in unele vanatori (nu de fiecare data ma duceam cu aparatul foto). Dar sa revenim.

Am umblat putin prin congelator si am mai scos din el doar un pachetel cu muschi de caprioara si o punguta cu cateva prepelite. Si pentru ca mai aveam si ceva pastrama din piept de mistret, am trecut la decongelarea carnii de caprioara.

Ingrediente:
un muschiulet de caprioara
5-6 felii din pastrama de mistret
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
1/2 ardei gras portocaliu
ulei de masline (E.V.)  cat considerati ca va trebuie (in functie de cantitatea de carne)
2 linguri de otet din vin alb (sa nu faceti ca mine, am pus otet balsamic si s-au "inegrit" ardeii grasi!)
2 cubulete de unt
3 catei de usturoi
cimbru proaspat 4-5 crengute
ienibahar (7-10 boabe pisate grosier)
sare si piper dupa gust

Preparare:
Pentru inceput trebuie sa preparam o marinada pentru muschiul de caprioara. Aceasta minunata bucatica de carne este una din cele mai buna carnuri. Foarte slaba (aproape ca nu contine nici un pic de grasime), plina pe proteine, frageda si delikata. Deci trebuie sa fim foarte atenti cu aceasta carne cand o pregatim (mai ales cand o frigem).

Marinada:
Amestecam 2-3 linguri de uleiul de masline (in functie de cata carne avem), usturoiul zdrobit, cimbru proaspat, ienibaharul zdrobit, sarea si piperul. 
Carnea, in functie de lungimea muschiuletului, o taiem in bucatele de 5-6 cm / buc.
Introducem intrun vas bucatile de carne si marinada pregatita, amestecam carnea cu marinada in asa fel incat sa se acopere complet carnea cu marinada. Acoperim vasul cu o folie de celofan si se lasa la marinare 24 de ore, in frigider. Daca aveti posibilitatea, macar o data la 4 ore, amestecati din nou carnea in marinada. Asa se patrund mai bine aromele si carnea devine mai frageda.

Pregatirea fripturii:
Dupa ce am tinut carnea de caprioara in marinada timp de 24 de ore, ne pregatim sa o preparam. Pentru asta luam o tigaie si o incingem. Punem ulei de masline E.V. (extre virgin), incincem uleiul si introducem carnea pentru prajit. O rumenim frumos pe cele doau fete si adaugam la sfarsit cuburile de unt, il lasam sa se topeasca si cu o lingura, luam sosul si turnam peste bucatile de carne, de cateva ori, pentru a nu se usca. In acest timp, in tigaie introduceti feliile de pastrama de mistret si lasati-le sa se rumeneasca usor in timp ce si carnea de caprioara se rumeneste.
Scoatem carnea si feliile de pastrama de mistret si le puneti pe un gratar la scurs iar sosul il turnam pentru ultima oara peste carne.
Intro alta cratita (sau in aceeasi) punem 1 lingura de ulei de masline si incingem tigaia. Punem ardeii grasi taiati feliute (julien), asezonam cu sare si piper, punem cateva crengute de cimbru proaspat si lasam sa se "caramelizeze" ardeiul. Daca e nevoie, puneti un pic de apa ca sa nu se arda, atunci cand ardeii incep sa se caramelizeze. Adaugam si otetul de vin alb si mai lasam putin pe foc.
Scoatem ardeii din tigaie si ii punem intro farfurie. Peste ardei, asezam carnea de caprioara, eventual feliata in felii de 1 cm grosime si pe marginea ei ornam cu feliile de pastrama de mistret.
Mai stropim un pic cu ulei de masline toata farfuria (circular) si gata!

POFTA BUNA!

2 comentarii:

  1. Nοt manу blogs thаt cоntain ѕuch
    conѕiѕtently readable аnԁ informative сontent aѕ is on offеr here,
    yοu deseгve the ѕhort time it takеs to write
    my aԁmiratiоn οf your hаrd worκ.
    Тhank you.
    My weblog : shoes women

    RăspundețiȘtergere