luni, 13 decembrie 2010

Crap cu rosii si ghimbir la cuptor in sos de vin


Ce ai vrea să pregătești când cumperi din piață de peşte, un crap viu, de tip Salonta (adică fără solzi) și postul Crăciunului ți-a dat dezlegarea la peşte?
Ei bine, sunt multe opțiuni, dar de data asta am vrut să fac crapul la cuptor! Și dacă tot îl fac la cuptor, oricum îl fac cu sos de roșii, dar mai adaug de la mine ceva mai exotic: ghimbir (pe care îl ador din punct de vedere al condimentului) și lemongrass!

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 crap de 1,200 kg
3-4 linguri de ulei de măsline
4 cartofi medii tăiați cubulețe
1 lămâie feliată subțire
1 ceapă albă medie tăiată solzișori
1 cutie de roșii tăiate cubulețe în sos propriu
1 cutie de ciuperci champinon întregi
1 fir de lemongrass tocat 
3-4 cm de ghimbir tăiat rondele
3-4 căței de usturoi, tăiați în felii subțiri
100 ml de vin alb sec
200 ml de apă (o cană)
1 salată verde
1 lingură de oțet balsamic pentru salată
1 lingură de ulei de măsline pentru salată
sare si piper după gust

Preparare:
Pentru început, curățam peştele. Eu n-am avut ce curăța, pentru că am ales un crap de Salonta, care nu a avut nici măcar un solzişor pe el. Voi dacă ați ales crapul cu solzi, va rog să-l "epilati" de toți solzii.
Eliminam și intestinele. Spălăm bine peştele în apă rece, până curățam bine interiorul lui.
Îl punem pe un prosop de hârtie pentru a șterge și elimina apa de pe el. Încingem cuptorul la 180ºC.
Într-o tavă de cuptor, pe care o stropim cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline, adăugăm cartofii tăiați bucățele și ceapa albă tăiată solzișori.
Pregătim și celelalte ingrediente necesare: lămâia tăiată feliuțe, lemongrassul tăiat în rondele (aveți grijă să scoateți partea mai "tare" pe care o prezintă lemongrasuul și folosiți doar partea "moale" a acestuia), ghimbirul tăiat rondele, roșiile tăiate cubulețe și sosul acestora.


Peste acest pat de legume, punem peştele pe care între timp l-am crestat din loc în loc. În crestăturile făcute introducem lămâia, usturoiul și ghimbirul. Facem același lucru și pe partea cealaltă a peştelui. În interiorul peştelui punem aceleași condimente. Acum putem presara sarea și piperul peste peşte pe ambele parți exterioare cât și în interiorul lui.
Turnam restul de ulei de măsline peste peşte și îl ungem usor.
Cubulețele de roșii din conserva noastră, le punem peste peşte, sosul de roșii îl turnăm în tavă. Adăugăm ciupercile și câteva firicele de lemongrass. Turnăm și vinul și apa în tavă.



Acoperim tava cu o folie de aluminiu.
Introducem tava în cuptor și o lăsăm la copt la 180ºC timp de 40 de minute.
După ce trec cele 40 de minute, scoatem tava din cuptor, scoatem folia de aluminiu și reintroducem crapul în cuptor, la aceeași temperatură, pentru încă 15 minute, pentru a se rumeni și a prinde o crustă frumoasă de culoare aurie.
După ce s-a rumenit bine, crapul se scoate din cuptor și îl lăsăm 5 minute să se odihnească într-un platou.



După aceea, îl tranșăm.
Montajul pe farfurie se face foarte simplu: câte o bucată zdravănă de peşte, cu cartofii, ceapă și ciupercile din garnitură, cu sosul de roșii și de vin, din abundență!
Alături, putem asorta preparatul cu o salată verde proaspătă peste care am stropit oțet balsamic și ulei de măsline și sare după gust!



Crap cu roșii și ghimbir la cuptor în sos de vin .... Done!

POFTĂ BUNĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu