Am citit numeroase articole despre cum ar fi bine ca să
poți cumpăra pește proaspăt. Majoritatea au avut același tip de descriere a
modului de cum se deosebește peștele proaspăt de unul mai... puțin proaspăt.
Așa că, m-am gândit că trebuie să fac o lucrare de doctorat despre subiectul
foarte controversat... Pește proaspăt!
Prospețimea produselor din magazinele noastre eu o
consider că lasă de dorit. Deci pentru o zi de cumpărături, în care să puteți
cumpăra ieftin dar și în condiții de siguranță a sănătății, ar fi bine să vă
alegeți cu grijă produsele ce le puneți în coș. Și poate că la această
chestiune, mulți ar răspunde cu zâmbetul pe buze: ”Da care-i problema? Cumpărăm
pește congelat, afumat, sărat, marinat, conservat și câteodata chiar...
proaspăt!” Dar chiar știți exact ce
cumpărați? Chiar știți cum puteți deosebi peștele proaspăt de cel care e
cam stătut în galantar de vreo săptămână? Dacă NU știți, vă spun eu câte ceva!
Pentru că de multe ori, am avut fost întrebat în legătură cu problema aceasta!
Deci, să începem...
În crescătoriile
de pește (de crap, caras, novac, păstrăvi, sturioni și în ultimul timp de somn
african, etc. etc), peștii sunt hrăniți cu hrană ce conține elemente chimice ce
le dezvoltă creșterea într-un ritm alert și desigur... coloranți. La fabricile
de prelucrare a peștelui, ei sunt congelați cu ajutorul unor polifosfați mai
mult sau mai puțin periculoși sau afumați cu un fum ”lichid” nociv din punct de
vedere chimic. În magazine peștele care deja prezintă părți compromise, pur și
simplu poate trece drept produs proaspăt, dacă vânzătorii se ocupă de el... și
să știți că se ocupă bine...!
În cazul când
achiziționați pește proaspăt ar trebui să țineți cont de unele mici elemente
esențiale. Peștele proaspăt are un miros fin, specific, nu înțepător. Împreună
cu acest miros, se mai poate amestecata și un iz de noroi sau alte arome
naturale la peștele de apă dulce, iar la pește de apă sărată, trebuie să miroasă
a mare. Dacă un pește marin mic este luat de cap și ținut cu coada în sus,
coada nu ar trebui să se îndoaie foarte mult. În schimb la un peștele de apă
dulce, ar fi bine să observați burta lui - în cazul în care acesta este umflat,
mai bine nu cumpărați acest pește.
Somonul norvegian
nu este pescuit ci este crescut în cuști speciale. În felul acesta, peștele creşte
fără să facă mișcare și ca să nu se îmbolnăvească în această captivitate impusă,
în hrana administrată, se adaugă o grămadă de antibiotice și în același timp și
coloranți.
Dar când doriți să faceți sushi, tartar, rulouri sau alte preparate din pește crud, să știți că este chiar un lucru mortal. Și asta cunosc și medicii care s-au confruntat cu sindromul Opisthorchis (așa se numesc științific viermii de pește, dar cunoscuți la noi cu denumirea populară ”viermii sârmă”) și cunosc statisticile triste din domeniu.
Inutil să vă mai spun, că astăzi, ca să cumperi pește proaspăt
de calitate, e o mare problemă. Și poate face față acestei situații, doar unul
care este familiarizat cu trucurile producătorilor și a vânzătorilor.
Dacă doriți să
cumpărați pește de calitate, nu vă uitați după el prin magazinele mici de langă
casă! De obicei în astfel de locuri produse se află de mai mult timp și sunt în
majoritatea cazurilor aproape de a fi etichetate ca stricate. Mai bine mergem
la un supermarket cu un flux mare de clienți și în care peștii sunt cumpărați până
la punctul în care sunt aproape de ieșire din ”garanție”. Cu toate acestea și
aici este necesar să fim cu ochii-n patru. Să presupunem că nu au putut vinde
la timp un somon norvegian refrigerat: peștelui i s-au tulburat ochii și s-au maronit
branhiile, a început să miroasă suspect iar pielea lui s-a acoperit cu un
mucus.
În conformitate cu normele sanitar-veterinare, toate produsele
deteriorate trebuie să fie casate. Dar în general, vânzătorul fiind cam lacom, v-a
încearca să-l vândă. Peștele îndoielnic calitativ va fi spălat cu permanganat, care
îi va elimina mucusul și mirosul, i se v-a tăiat capul pentru a nu se mai vedea
branhiile și ochii tulburi, apoi va fi reașezat pe tejgheaua cu ghiață. În
cazul în care și după această împrospătare, nimeni nu-l va cumpăra, peștele va
fi congelat sau carcasa lui va fi tăiată în rondele, special făcute pentru
fripturi la grătar și se va ambala în folie de plastic. Și asta nu-s toate
trucurile! Și dacă nici atunci nu se va vinde, ”delicatesa semi-stricată” va fi
dusă la departamentul de gastronomie, unde va fi frumos marinată, se va stropi
cu sosuri, se va condimenta și va fi gustos gătită. Ar mai fi și o altă opțiune
– fileurile să fie ușor afumate. Sărarea și afumarea, în general, este un mod garantat
de a ascunde defectele peștelui. Deci în departamentul de pește ar trebui să fim
foarte atenți. În primul rând trebuie să ne uităm la calitatea și aspectul
peștelui şi nu la data la care a fost ambalat. Dar dacă există o etichetă
suplimentară pe ambalaj, este mai bine să o dezlipiţi și să citiţi informațiile
furnizate de eticheta anterioară!
Păstrarea peștelui proaspăt trebuie făcut într-un
recipient închis ermetic, ținut în frigider, dar nu mai mult de 48 de ore.
La pescuit...
Atenție! Interesant
de știut!
Desigur cel mai bine este să cumpăraţi peştele viu, care
încă înoată în acvariile amenajate din supermarketuri sau magazinele
specializate. De altfel, chiar și în aceste condiții, prospețimea peștelui
poate crea probleme. La noi în țară, nu poți cere documentele de proveniență
(incluzând zona unde a fost pescuit/crescut) și certificatele de calitate,
decât dacă ești organ de control, nu cumpărător. Dar în alte țări civilizate,
acest lucru este obligatoriu, mai ales dacă un cumpărător solicită acest lucru.
Deci acest lucru este considerat esențial, mai ales atunci când peștii prezintă
boli sau infecții cu viermi parazitari. Spre deosebire de piețele de pește,
supermarketurile mari, verifică și testează ca peștii să fie absolut sănătoși.
Pentru motive de siguranță proprie, peștele ar fi bine să nu fie sărat de noi, în
speranța că astfel îl protejăm, deoarece sarea nu ucide potențialii paraziți.
Uciderea larvelor parazitare nedepistate vizual, se poate face doar printr-o
congelare de lungă durată (în acest caz, pare absurd) sau printr-o preparare
termică de durată. De aceea peștele prins dintr-un acvariu, preparați-i prin
prăjire, fierbere, coacere sau gătiți-l pe abur.
Dar când doriți să faceți sushi, tartar, rulouri sau alte preparate din pește crud, să știți că este chiar un lucru mortal. Și asta cunosc și medicii care s-au confruntat cu sindromul Opisthorchis (așa se numesc științific viermii de pește, dar cunoscuți la noi cu denumirea populară ”viermii sârmă”) și cunosc statisticile triste din domeniu.
Va continua...!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu