miercuri, 30 ianuarie 2013

Snitel de mistret


Este o rețetă pe care foarte mulți o știu făcută pentru carnea de vită. Și spun asta, pentru că toți suntem obișnuiți să facem șnițelele (parisiene, vieneze, prahovean sau de care vreți voi...) doar prăjite în ulei, fără alte tehnici de gătire. Așa că, astăzi o să facem altfel, acest minunat șnițel de mistreț.
Dar mai întâi de toate, nu uitați să puneți carnea la baiț pentru cel puțin 24 de ore!
Baițul îl facem cu apă, oțet, vin alb, morcov, țelină, ceapă, cimbru, piper boabe, foi de dafin și boabe de ienibahar. Nu vă mai repet ce și cum...!

Ingrediente:
pulpă de mistreț (în funcție de cât vrem să facem)
100g de untură de porc sau mai mult...
făină de grâu (atat cât să ne ajungă pentru tapetat carnea)
pesmet - opțional (atât cât să ne ajungă pentru tapetat carnea)
1-2 ouă bătute
1-2 căni de baiț (din acela pe care l-ați folosit)
100ml de vin roșu
100g de unt
sare și piper după gust



Preparare:
Scoatem carnea din baiț, o ștergem cu prosoape de hârtie de lichid. Feliem bucăți nu prea groase de carne. Priviți ce culoare superbă are în tăietură această minunată carne de mistreț!
Atenție vă rog frumos!
De data asta, puteți asezona carnea cu sare (și piper) încă din stadiul acesta. Carnea nu se va întări și nu se va usca la prăjire pentru că, stratul de făină (și eventual de pesmet) o va proteja și o va menține suculentă.
Batem carnea cu ciocanul de șnițele și trecem feliile tăiate prin făină, oul bătut (și opțional prin pesmet).



Între timp untura de porc se încinge în ceaun și prăjim carnea până se rumenește frumos pe ambele părți. Scoatem șnițelul și-l lăsăm să se scurgă de uleiul în exces pe un prosop de hârtie absorbant.



Untura care a rămas în ceaun, o strecurăm de bucățile de carne (și ce a mai rămas în untură) și o punem într-o altă cratiță (sau în același ceaun curățat), dăm focul mai încet, adăugăm o cană mare de baiț (chiar din ăla în care a stat carnea!), vinul roșu, dăm un clocot, punem carnea înapoi în cratiță, acoperim cu un capac și lăsăm pentru circa 20 de minute (max. 30 minute) pe acest foc mic. Cam din 10 în 10 minute, verificați dacă a scăzut lichidul și completați cu baiț (sau cu vin, după preferințe). Cu 2 minute înainte de expirarea timpului de ”fierbere”, adăugăm untul, care va îngroșa sosul din tigaie.



Scoatem snițelele și le lăsăm să se odihnească într-un vas care să le păstreze la cald, timp în care mărim focul și lăsăm să scadă sosul. Se poate adăuga, pentru al îngroșa mai repede și mai mult, puțin amidon dizolvat în apă.
Montăm șnițelul în farfurie cu orice garnitură doriți, dar nu uitați să stropiți carnea cu sosul obținut în tigaie. Acest sos e extraordinar de delicios! O să vedeți! O să-l mâncați cu pâine goală!


Șnițel de mistreț... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:

4 comentarii: