miercuri, 19 ianuarie 2011

Mistret cu pasta de avocado (Mistreţ a la Marcel)



Reţeta asta chiar este o treabă care nu respectă canoanele reţetelor din blogul meu!
Nu am cum să dau ingredientele cu gramaj.
Fiind un produs gata pregatit (în reţetele trecute) şi cu completări specifice! 
Aşa că nu prea este o reţetă consacrată în Cărţile de Bucate din lumea întreagă. Este doar o născocire de-a mea, prin care am combinat o reţetă vănătorească cu una franţuzească de pescărie.
Carnea desigur o am din friptura de mistreţ, căci vă daţi seama că, din ditamai pulpa de mistreţ care s-a gătit în cuptor, chiar dacă s-a tot mâncat, tot a mai rămas o bucăţică pe care acum am testat-o întrun mod special (eram singur acasă şi nu ştiam ce să gătesc).

vineri, 14 ianuarie 2011

Mistret la cuptor in sos de mere si hrean


Vă spun sincer, că inspiraţia pentru această reţetă  (deci nu e o reţetă preluată total, ci doar mi-a sugerat câteva idei de a o face) o am de la Gordon Ramsey, care a avut o reţetă cât de cât "asemănătoare", folosind piept de porc (domestic) rulat, gătit la cuptor. Am preluat deci câteva idei şi tehnici in pregătirea unui preparat "cu gabarit mărit", fiind vorba de o pulpă destul de mare a mistreţului meu.
Pentru aceasta reţetă, vă spun de pe acuma, că toate ingredientele folosite, nu pot fi măsurate ca la farmacie, aşa cum am făcut pâna acum! Gândiţi-vă, că pulpa de "orice animăluţ" diferă în greutate de la o bucată la alta.
Aici e vorba de o intuiţie a tuturor ingredientelor adăugate, în aşa fel încât să aducem la un final deosebit de gustos, produsul pe care îl avem de preparat.
Aşa că, nu voi folosi cantităţi în această reţetă, ci doar ce ingrediente folosim şi cum le folosim! OK.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Iepure cu lămâie

Poate pentru început, ar fi bine să adaug câteva "informaţii" utile de ştiut, despre carnea de iepure:
  • este o carne foarte delicată, care are nu conţine de colesterol foarte mică în comparaţie cu celelalte cărnuri (inclusiv a cărnii de pui).
  • are un grad foarte mare de digestibilitate.
  • beneficiază de proprietăţi curative pentru bolnavii de cancer, pentru bolnavii de inimă etc.
Creşterea iepurilor (de casă) are şansele să devină o ocupaţie deosebit de profitabilă în curând, deoarece carnea de iepure este ferită până în acest moment de bolile care afectează celelalte animale a caror carne o consumăm în mod curent (pui, vacă, porc).
Si exemplele pot continua.
Dar să trecem la "oile" noastre, scuzaţi, iepurele nostru:

Iepurele este poate singurul vânat cu blană, care se poate prepara fără o prealabilă fezandare. În această categorie nu mai intră nici un animal, ci doar câteva păsări (pe care le vânez cu mare plăcere: prepeliţa, potârnichea şi fazanul).
Deci deocamdată, nu discutăm despre fezandare şi marinarea vânatului. Dar dacă vreţi să aflaţi câte ceva despre aceste proceduri, puteţi să accesaţi aici.
Pentru aceasta "problemă" voi publica un articol separat, pe care sper să-l îmbunătăţesc cu moduri de pregătire a cărnurilor de vânat, din experienţa proprie!

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Cârnaţi din carne de mistreţ

Să începem cu ... începutul! 
Sper că vă aduceţi aminte de faptul că am primit din partea prietenului meu Paul, această minunată pulpă (pulpă spate dreapta, cum îi place lui să spună) de mistreţ, pentru ca eu n-am avut timp să mă duc anul acesta la o vânătoare de mistreţ. Se mai întâmplă! Vremea prea caldă a fost de vină. Dar să trecem peste detaliile astea. 



Am avut posibilitatea să scot bucaţi extraordinare de carne din această pulpă, bucăţi împănate generos de grăsime de mistreţ (vreau să vă specific că la carnea de mistreţ, nu prea avem grăsime multă, aşa cum s-a obişnuit românul să aibe de pe urma unui porc domestic).

vineri, 7 ianuarie 2011

Din retetele mele de la Revelionul 2011...

De Sărbătorile de Iarnă, toata lumea pregătește o sumedenie de preparate. Aproape toate sunt facute în așa fel, încât acestea să poată fi doar "încălzite", "montate" și "garnisite" în farfuriile musafirilor, doar în câteva momente. Nimeni nu mai stă la cratiță în aceste momente de sărbătoare!
Așa că și eu, am pregătit destule (împreuna cu nevastă-mea) și le-am lăsat pentru seara festivă.
Oricum 95% din ele sunt facute cu 2-3 zile înainte: răcitura (piftia), cârnații, salata beauf, sarmalele, caltaboșul etc, etc.
În următoarele zile, voi publica câte ceva din ce-am facut în aceste zile deosebite din punct de vedere gastronomic.
Nu am obiceiul de a publica orice și oricum ci doar "delikatesurile" de moment.
Nu m-ați văzut publicând până acum "fripturi la grătar cu cartofi prăjiți" și nici "ouă umplute cu ficat de pui" așa cum fac foarte mulți din blogeri (fără supărare, dar am văzut pe unele bloguri câteva rețete de acest gen în care au modificat doar compoziția umpluturii, adică ceva cam de genul ... râsu'-plânsu'!).