vineri, 14 ianuarie 2011

Mistret la cuptor in sos de mere si hrean


Vă spun sincer, că inspiraţia pentru această reţetă  (deci nu e o reţetă preluată total, ci doar mi-a sugerat câteva idei de a o face) o am de la Gordon Ramsey, care a avut o reţetă cât de cât "asemănătoare", folosind piept de porc (domestic) rulat, gătit la cuptor. Am preluat deci câteva idei şi tehnici in pregătirea unui preparat "cu gabarit mărit", fiind vorba de o pulpă destul de mare a mistreţului meu.
Pentru aceasta reţetă, vă spun de pe acuma, că toate ingredientele folosite, nu pot fi măsurate ca la farmacie, aşa cum am făcut pâna acum! Gândiţi-vă, că pulpa de "orice animăluţ" diferă în greutate de la o bucată la alta.
Aici e vorba de o intuiţie a tuturor ingredientelor adăugate, în aşa fel încât să aducem la un final deosebit de gustos, produsul pe care îl avem de preparat.
Aşa că, nu voi folosi cantităţi în această reţetă, ci doar ce ingrediente folosim şi cum le folosim! OK.

Ingrediente:
1 pulpa de mistret (de circa 2,5 kg aşa cum a fost pulpa mea)
usturoi tocat grosier
sunca feliată în bucăţi mici
cimbru uscat
boia dulce
sare de mare proaspăt măcinată
piper negru proaspăt măcinat
cuisoare
foi de dafin
vin rosu
untură din grăsimea cârnaţilor de mistreţ (am facut cârnaţii cu o zi înainte şi din prăjirea lor, a rezultat această untură, pe care am folosit-o. Pentru cei care nu au această posibilitate, puteţi folosi uleiul de floarea soarelui)
ienibahar macinat proaspăt în mojar (circa 6-8 boabe)
câteva rămurele de coacăze proaspete, pentru decor

Preparare:
Desigur, că primă problemă care trebuie rezolvată este spălarea şi curăţarea pulpei pe care o pregătim.
O usucăm cu prosoape de hârtie.



Tăiem şunca în felii subţiri şi tocăm usturoiul. În pulpa de mistreţ, facem câteva tăieturi mai adânci în carne. În aceste tăieturi, introducem şunca şi usturoiul.



Punem pulpa astfel împănată întro tava de cuptor şi începem să o condimentăm cu cimbru, piperul negru proaspăt măcinat, sarea şi boiaua de ardei dulce. Frecăm bine carnea cu aceste condimente.



Presărăm peste carne şi ienibaharul pe care l-am tocat în mojar. Frecăm şi de data asta carnea cu acest condiment.



Și acum vine partea de inspiraţie de la Gordon Ramsey.
Tăiem uşor cu cuţitul, suprafaţa cu grăsime a pulpei in "cubuleţe" de maxim 2 cm lăţime, iar în mijlocul fiecărui cubuleţ, înţepăm carnea cu vârful cuţitului şi în acea înţepătură introducem câte o bucată de "cuişoare" (adică un cuişor!). Untura (uleiul de floarea soarelui, în cazul vostru), o punem peste pulpă. O acoperim cât mai bine posibil. V-a pătrunde în carne şi v-a fragezi un pic pulpa noastră.



Acoperim tava cu o folie de aluminiu şi o băgăm în cuptorul (care în prealabil l-am încins la 220ºC) pentru următoarele 2 ore.
După trecerea celor 2 ore de stat la cuptor, scoatem tava, scoatem şi folia de aluminiu de pe pulpa noastră şi reintroducem în cuptor, de data asta reglat la 180ºC, pentru următoarele 30 de minute, ca să putem să ne bucurăm de o crustă crocantă a pulpei (deci să o rumenim!)



Dar să nu uitaţi să turnaţi peste pulpă, vinul roşu (circa 300-400 ml). O să-i dea sosului acel gust impecabil al unei fripturi desăvârşite. Eu am adăugat o Fetească Neagră de Valea Călugărească. Super!
Nu uitaţi că în acest interval de timp (cele 30 de minute de rumenire) ar fi IDEAL şi INDICAT să scoateţi tava din cuptor, din 5 în 5 minute şi să stropiţi pulpa în abundenţă cu sosul din tavă! Altfel NU GARANTEZ SAVOAREA EI.
Se poate usca şi suculenţa cărnii e compromisă!



După expirarea timpului de coacere, avem friptura de mistreţ gata de servit în orice moment.
Uitaţi-vă la ea ce frumos arată! Nu vă spun cum mirosea întreaga bucătărie!
Desigur, eu am făcut friptura pentru seara de Revelion, aşa că, am pus-o întro oală termorezistentă şi am băgat-o în frigider.

Şi a venit şi seara magică de Revelion. Friptura poate fi uşor scoasă întro oală şi încălzită pentru a o savura fierbine.
O punem pe un foc mediu, intro oală cu capac şi asteptăm 20 de minute să se reîncălzească.



Acum e timpul să facem sosul de mere şi hrean!

Ingrediente pentru sos:
sosul de la friptura de mistreţ
2 mere, feliate marunt (cubuleţe)
2 linguriţe de hrean ras

Folosim sosul de la friptura reîncălzită şi în el introducem şi fierbem cubuleţele de măr şi hrean răzuit.
Fierbem acest sos timp de 10 minute.
După ce s-a fiert, sosul cu mere şi hrean se strecoară şi se pasează printro sită strecurătoare. Se reintroduce peste friptura de mistret sau se poate pune separat întro sosieră şi folosit de fiecare atât cât vrea.
E timpul să începem porţionarea fripturii. Cu un cuţit foarte bine ascuţit, tăiem bucăţi de circa 1,5 cm grosime din pulpa şi o punem în farfurie.



Garnitura o las la latitudinea Dvs.
Ca şi ornamentele (am folosit iarăşi câteva crenguţe de coacăze roşii).
Noi am preferat în acea seara, să facem cartofi la cuptor (v-am spus eu că în astfel de situaţii, nu e bine să staţi la bucătărie ci cu oaspeţii pe care îi aveţi la masă)



Şi cam asta-i tot!
Mistreţ la cuptor în sos de mere şi hrean .... Done!

A, da! Îmi rămâne sarcina de a completa:
GARANTAT DE MARCEL IORGA

POFTĂ BUNĂ!




7 comentarii:

  1. marcel,iar ne-ai rasfatat simturile de dimineata!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. @alison:
    Multumesc si de data asta pentru aprecieri.
    Sper sa o poti degusta intro zi si tu!
    (trebuie doar sa aranjezi cu un vanator sa-ti ofere un astfel de "trofeu"!)

    PS:
    Ti-as oferi chiar eu, dar pe sezonul asta de vanatoare, n-am fost la mistret si nici nu cred ca o sa ma duc! (din cate am aflat, din cauze de tip meteo - e prea cald, mistretii nu s-au grupat in padure, acolo unde se vaneaza cel mai bine!).
    Data viitoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Reteta este fantastica iar produsul sa zgarii monitorul si mai multe nu.Felicitari!Vreau s-o fac si eu,asa ca la carteadica in litera si spiritul legii culinare lui Marcel Iorga,am o promisiune de pulpa de mistret(catalan...nu cred ca are importanta ca e de Pirinei sau de Carpati..:))Nu mi-a ramas clar cand pui vinul de la inceput sau in ultimele 30minute?Merci!
    Adina

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adina:
    Vinul se pune dupa ce scoti folia de aluminiu de pe tava de copt!
    :)
    Poti intre timp sa pui vin si intrun pahar si sa-l savurezi fara grija!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. cum se pregateste sunca de mistret

    RăspundețiȘtergere
  6. Suna foarte bine reteta! O sa mi-o notez si eu si o fac cu proxima ocazie! Am o singura intrebare: carnea nu a fost tinuta in bait deloc? Sau in ceva asemanator? Eu o tin de obicei o noapte in lapte batut (asa-i reteta mea).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De data asta, nu am tinut carnea la bait, pentru ca oricum sta 2:30h pana la 3:00h in cuptor, si are timp suficient sa se fragezeasca in procesul de coacere!
      La preparatele care se fac sub 2 ore, prefer sa ajut carnea la fragezire cu bait!
      Laptele batut e un produs care are aciditate si care ar fragezi fibra, dar e prima data cand aud asa ceva!
      Sardinele (sardelele dupa denumirea veche) se tin 30 de minute in lapte pentru a mai scoate din aroma lor puternica de peste, dar vanat tinut in lapte fie el si batut, N-AM AUZIT!
      :)

      Ștergere