luni, 8 august 2011

Chutney de vinete

Poate vă întrebaţi ce caută această reţetă întrun blog de preparate de vânătoare şi pescuit? Ei bine, staţi liniştiţi şi citiţi-l, pentru că o să aveţi nevoie de el, exact la astfel de preparate!
Dar să vedem ce este acesta!
Chutney este un preparat cu un gust duleag, sărat, acru şi picant, care în general însoţeşte un fel principal de mâncare. În general, un chutney este un preparat obţinut prin amestecarea anumitor condimente cu legume şi fructe.
Se foloseşte la asezonarea cărnurilor şi câteodată la prepararea garniturilor pentru felul principal.
Pentru mai multe detalii foarte interesante despre acest tip de preparat, puteţi accesa postarea prietenului meu Radu Popovici.
Chiar dacă în gastronomie sunt cunoscute mai mult chutney de coriandru, mentă, tamarind, roşii, ardei iute roşu, ardei iute verde, etc, etc, etc, eu am pregătit pentru astăzi (mai bine zis, pentru un preparat făcut din muşchi de iepure) un Chutney de vinete. Dar hai să vedem de ce avem nevoie pentru asta!

Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline
1 vânătă de ~ 250g, clasic românească, tăiată cubuleţe ce circa 1 cm2
1 ceapă albă medie, tocată mărunt
2 cm de ghimbir proaspăt ras
50 g de seminţe de pin
1 lingură de stafide albe
1 tijă de ţelină, tocată mărunt, cubuleţe
1 linguriţă de oţet de vin roşu
1 linguriţă de pastă de curry roşu (pastă sau praf în funcţie de posibilităţi)
1 lingură de pastă de roşii
1 cană de apă rece
Sare şi piper pentru asezonare, în funcţie de gustul fiecăruia

Preparare:
Întro tigaie sau oală mai mare, punem uleiul la încins.
Adăugăm vinetele tăiate în cubuleţe. Le călim uşor, la foc mic spre moderat. 
Adăugăm şi ceapa şi continuăm călirea lor. Când ceapa a devenit sticloasă, adăugăm ghimbirul şi ţelina.



Continuăm să adăugăm în acest timp şi celelalte ingrediente: oţetul de vin roşu şi pasta de curry. Mai ţinem pe foc, amestecând uşor circa 5 minute la fierbere. Adăugăm apa şi pasta de roşii. Mai fierbem încă aproţimativ 5 minute, pentru omogenizarea aromelor. În timpul acesta, încălzim o mică crăticioară, fără să adăugăm ulei şi punem la prăjit seminţele de pin. Le prăjim max. 2 minute, până când capătă o culoare uşor aurie-maronie.
Spre sfârşit, adăugăm aceste seminţe de pin prăjite şi stafidele. Mai lăsăm circa 2 minute pentru ca aromele acestora să pătrundă în chutneyul nostru.



Gustăm şi în funcţie de gusturile fiecăruia asezonăm cu sare şi piper.
Scoatem cratiţa de pe foc şi o păstrăm întrun loc călduţ, până pregătim felul principal pentru care a fost „creat”. Mai bine zis, până e gata „Muşchiul (Spinarea) de iepure de câmp á la Creme” (despre care vom vorbi în următoarea postare).

 PREPARAT GARANTAT DE:



4 comentarii: