luni, 29 octombrie 2012

Lapti de crap ... prajiti



Zeci și sute de pești mi-au trecut prin mână. I-am preparat în toate felurile și toate chipurile. Le-am preparat și organele interne, ca să spun așa! Pentru că, singurele organe interne ale peștilor care prezintă interes pentru alimentația oamenilor sunt icrele și lapții, iar la unele specii și ficații (vezi aici).
De data asta, vă prezint, pe scurt (că de fapt nu-i nimic complicat) prepararea lapților de crap într-un mod clasic și delicios.
OK! Ați pescuit sau ați cumpărat din piață un crap, fiecare după posibilități. Și v-ați gândit că ar fi minunată o ciorbiță de pește urmată de o burtă de crap prăjită cu mămăligă și eventual un mujdei alături.
Dar ce facem cu măruntaiele pe care le găsim în burta crapului? Adică mai bine zis cu lapții sau icrele? Nu cu restul...!
Cu icrele ne descurcăm, că știm ce avem de făcut! Dar cu lapții?
Pe mulți i-am auzit că-i aruncă! Ei bine, nu-i mai aruncați! Dacă îi pregătiți așa cum trebuie (și nu-i greu deloc!) o să aveți surpriza unei mici delicatese!
Haideți să vedem cum îi pregătim!

Ingrediente:
Lapții de crap
1 lingură de făină
100 ml de ulei
Sare și piper după gust
¼ Lămâie (sucul de la)
1 felie de lămâie pentru decor

Preparare:


În primul rând, după ce-i scoateți din burta peștelui, curățați-i bine de grăsime, de alte pielițe și de chiaguri de sânge care îi mai au pe ei, sub un jet de apă rece. După ce au fost curățați, puneți-i într-un bol cu apă rece și lăsați-i acolo timp de circa 2 ore. Dar în tot acest interval, schimbați apa periodic, până când devine mai limpede.


Îi scoateți din bol și îi puneți la uscat pe un prosop de hârtie.
Încingeți uleiul în tigaie. Tăvăliți bine-bine lapții prin făină, ca să se pudreze peste tot și aruncați-i în uleiul încins. Rumeniți bine pe ambele parți. Îi scoateți când sunt gata rumeniți pe un prosop de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei rămas pe ei.



Montați pe farfurie alături de o feliuță de lămâie și o frunzuliță de pătrunjel pentru decor. Stropiți cu zeama de la un sfert de lămâie și asezonați cu sare și piper după gustul fiecăruia. Se poate servi și cu puțin mujdei, după dorință.

Lapți de crap ... prăjiți ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


9 comentarii:

  1. Tocmai ce am cumparat un crap si am gasit in el lapti. Iti voi urma reteta si te anunt in 2 ore cum mi-au iesit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa vad ce-mi spui...!
      :)

      Ștergere
    2. Laptii au iesit grozav. Nu e mare filozofie, dar nu mai pregatisem lapti pana acum. Bine ca am dat de blogul tau ca sa ma scoata din impas.
      Cand voi mai avea probleme in bucatarie stiu la cine sa apelez!
      Numai bine!

      Ștergere
    3. Bafta in continuare in Arta Culinara!
      Sa auzim de bine!
      :)

      Ștergere
  2. Domnule Iorga va felicitam pentru articolele dv si va invitam sa veniti si pe www.exclusivromania.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana sa vad reteta asta pisicile mele erau cele mai fericite fiindca mancau lapti! De astazi schimbam foaia: doar se vor linge pe botic a paguba fiindca laptii ii voi consuma eu.
    PS si cand ma gandesc de cate ori a insistat sotul meu sa prajesc laptii si eu eram de neclintit.....Mi se parea ceva de domeniul fantasticului ....Sotul meu va fi fericit ca m-ati convins sa prepar lapti! O bucuresteanca naiva

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Iorga,sunt o mare, mare amatoare de peste(dat fiind ca familia mea provine din Galati...),as manca dimineata,la pranz si seara ! Am cumparat din piata de peste de la Obor de foarte multe ori lapti de crap, i-am preperat exact asa cum spuneti Dv, sunt excelenti si foarte hranitori - la fel pana de somn,avat,etc. De regula cumpar peste care nu provine din crescatorii !! Am sa incerc retetele Dv. Va multumesc, O pescarita

    RăspundețiȘtergere
  5. Am preparat lapții de hering după rețeta dvs. Foarte gustoși! Mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere