Pe vremea cand aveam restaurantul, reteta asta o adora nevasta-mea si o comanda de cate ori ii spuneam ca am adus la restaurant salau de Nil proaspat (niciodata congelat). Iar produsul in Meniul restaurantului se numea "Salau Madrilen"!
Acum, refac acest preparat, dar din carne de stiuca, poate cu mici modificari in cantitatile retetei. Finalul ei a fost delicios si in timp ce-l savuram, ne-am adus aminte de gustul preparatului facut in restaurant din fileul de salau.
Dar parca acest preparat, e mult mai delicat si mai placut.
Recunosc ca nu e o reteta romaneasca, dar asa cum am promis ca o sa fac retete doar din ceace se gaseste in lacurile, raurile Romaniei si in Marea Neagra, precum si in padurile si campiile romanesti! Si asta si fac.
Nu trebuie sa avem salau de Nil ca sa putem sa ne infruptam din retete gustoase si usor de facut de pe alte meleaguri, ci trebuie doar sa le facem cu produsele noastre indigene.
Fara Dorada, Somon, pastele Calugar, Calcan de Spania (de parca noi n-am avea calcan, care e de o mie de ori mai gustos ca acel importat) etc.
Ingrediente pentru 3 persoane:
2 stiuci mai maricele (cam de aprox 500 g fiecare)
1 pachetel de surimi (necongelat!!!)
100 g sunca (eu folosesc Muschi Tiganesc de CrisTim)
150 g ciuperci champinon din conserva
1 ou
150 ml lapte
150 ml smantana de gatit 32%
150 ml smantana de gatit 32%
50 g unt (1/4 de pachet)
2 linguri de faina
2 castraveciori murati
100 g Mozzarela
50 g Parmesan ras
1/2 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita de piper alb (sau dupa gust)
1/4 lingurita de sare (sau dupa gust)
feliute de lamaie pentru ornat
2 lingurite de condiment pentru peste (eu am avut ceva "bulgaresc", vezi poza)
Preparare:
Pentru inceput, luam stiucile si le dam pielea jos de pe ele. Cam in acelasi mod cand se face stiuca umpluta.
Scoatem carnea de pe toate oasele si de pe piele. Razuiti si cu un cutit carnea de pe piele. Oricum carnea se va marunti, deci luati tot ce puteti de pe piele si oase (e adevarat ca eu am mai "lasat" pt ca aveam de gand sa fac si o ciorba de peste cu capul, coada si ceva carne de pe oasele stiucii - mai bag si ceva rosioara, ca tot am!).
Carnea de stiuca o maruntim, scoatem oasele (ca sa n-avem probleme cand savuram preparatul) si o punem intrun bol. Presaram condimentul pentru peste si amestecam. Taiem cubulete si batoanele de surimi, maruntim sunca, castraveciorii, mozzarela, punem ciupercile si le amestecam dinnou.
Batem oul bine si-l turnam peste amestecul nostru.
Pregatim o tava pentru cuptor, o tapetam cu hartie de copt si incingem cuptorul la 220ºC.
Acum ne ocupam de sos (e un sos Murnay). Aici n-am mai facut poze, pentru ca sosul trebuie amestecat tot timpul in care se pregateste.
Intro tigaie incinsa punem untul. Dupa ce acesta s-a topit, lasam flacara la minim, si incepem sa turnam putin cate putin faina si sa o amestecam cu untul.
Aici e nevoie de o permanenta amestecare a componentelor, pentru a nu "pierde" sosul.
Cand observam ca faina s-a incorporat in untul topit, incepem usor usor sa turnam laptele in tigaie si in permanenta sa amestecam aceste componente in tigaie.
Cand sosul a inceput sa se ingroase (si sa scada), adaugam smantana, piperul alb, sarea si nucsoara. Amestecam inca 1 minut. Acum adaugam parmesanul. Mai amestecam doar 30 de secunde. Si prin ingrosarea sosului ne dam seama ca este ok!
Turnam sosul peste amestecul de carne si ingrediente, amestecam bine si il punem in tava pentru copt.
Introducem tava in cuptor si lasam sa se coaca in cuptor 50 de minute.
Scoatem tava din cuptor, taiem cu un cutit ascutit 6 bucati din preparat (nu uitati ca am facut 3 portii) si montam farfuriile cu cate 2 bucati din produs, punem feliute de lamaie.
Noi am mai turnat ceva sos de chilli (pentru ca ne place, voi puteti sa puneti orice fel de sos, doar sa fie ceva care il adorati) dar am mai pus si o "garnitura". Ardei capia copti! Noua ne plac la nebunie.
Folositi-va imaginatia si completati cu ce credeti ca va da o placere in a savura o mancare si incercati fara retinere!
Stica mea (Stiuca Boierului Marcel) ... Done
POFTA BUNA!
De aratat, arata bine. Dar, nu-mi dau seama cum o sa iasa in combinatie cu ou, lapte si smantana. Oi fi eu mai clasic? Trebuie testat :)
RăspundețiȘtergere