duminică, 25 martie 2012

Somn cu sos de fructe



Pare o rețetă de neimaginat prima dată! 
Carnea de somn, grasă și dulce, cu puține oase, care mai mult e gătită pe grătar sau la cuptor, simplu (pană de somn) sau cu legume, e acum servita cu sos de fructe! Și nu ori și ce fructe!
Am încercat să dau astfel, o nouă față acestui pește prin punerea în practică a unei rețete găsite în Colecția Gastronomică - Peștele și Fructele de Mare (o găsiți puțin altfel scrisă, la pag.10). 
Și eu, NU am regretat! Sper ca nici voi nu o să regretați dacă o faceți!
Trebuie încercată!

Somnul ar putea fi numit ”uriașul apelor noastre”, pentru că, în condițiile normale are în jur de 20kg, iar dacă întâlnește condiții bune de trai și nu este pescuit, poate atinge până la 400kg. Un adevărat monstru, care nu se dă înapoi de la a mânca și animale mari, căzute accidental în apă. Este practic considerat sanitarul bălților și al lacurilor, datorită predilecției sale de a consuma vietățile moarte și aflate în putrefacție.
Și chiar dacă pentru unii dintre dumneavoastră, această specificare ar putea duce la o reținere de a consuma carnea de somn, eu cred că nu faceți bine. Somnul are o carne dulce și gustoasă și puține oase. Este renumit batogul de somn, preparat din partea dorsală. Țineți minte în schimb, că icrele de somn, NU sunt comestibile!

Ingrediente pentru 2 persoane:
2 bucăți de somn a câte 250g (sau o bucată de 500-550g - așa cum am avut eu)
½ cană de nectar (sos) de mango
¼ cană de gem de caise
½ limetă (zeama de la)
1 lingură de miere
½ ardei iute roșu, curățat de semințe și tocat mărunt (eu am pus ½ linguriță de pastă de ardei iute, pentru că în acel moment nu am avut ardei iute roșu)
1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit
½ linguriță de chimen măcinat
¼ linguriță de scorțișoară măcinată
sare și piper după gust

Preparare:
Pentru pregătirea sosului, amestecăm toate ingredientele (fără pește, desigur) într-un bol și le amestecăm bine.
Turnăm apoi amestecul într-o crăticioară, pe care o punem pe foc și în clipa în care începe să dea în clocot, reducem flacăra la minim și lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, amestecând în permanență, timp care va face sosul să fie mai gros și mai aromat. Să fiți atenți să nu se lipească sosul!

Vă dau un pont: sosul a ieșit excelent! 
Și puteți să-l aranjați după gustul vostru, jonglând cu ingredientele lui!




Peștele îl asezonăm cu sare și piper. Îl punem într-un vas termorezistent și îl introducem în cuptor sub gril, pentru a-l prăji.



Prăjim sub gril circa 15-20 de minute pe fiecare parte (asta depinde și de grilul fiecăruia). Încercați să nu țineți somnul prea mult sub gril, pentru că o să-l uscați și atunci își va pierde suculența.
Montați peștele într-o farfurie, turnați sosul fierbinte peste el. Serviți-l cald împreună cu orice garnitură doriți, dar eu cred că se potrivește foarte bine un orez făcut bob cu bob!



Somn cu sos de fructe ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


6 comentarii:

  1. Ce alt peste ar mai merge cu reteta asta? Tot ceva gras, nu? Nu-l vad pe stiuca sau dorada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu prea merge un peste slab cu sos de fructe!
      Dar nici nu cred ca ar vrea cineva sa combine sosul de fructe pe scrumbie (ca si carnea de scrumbie e foarte grasa!!!)
      :)

      Ștergere
  2. Iar m-ai dat gata cu pestele asta!!!!pentru duminica sigur fac si eu,am toate ingredientele si vreau sa-mi surprind familia de ziua mea;o zi buna si mai vreau retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti urez La Multi Ani!
      Si imi cer scuze, daca iti fac ”neplaceri”! :))

      Ștergere
  3. Multumesc si sa nu-ti ceri scuze,cu retetele de peste imi faci foarte mare placere;am citit si prin alte locuri,chiar bucatari profesionisti dar tu le dai clase si sa stii ca nu te perii,nu-mi place!!spun o parere personala;o seara buna si succes la bucatarit!!

    RăspundețiȘtergere