Pentru orice vânător, așteptarea începerii unui nou sezon de vânătoare e o problemă foarte chinuitoare. Dar atunci când începe ... e bucuria și fericirea lui supremă.
Dar anul acesta a fost un caz special. Căldura mare și
lungă, care ne-a chinuit pe toți deopotrivă, a făcut ca și activitatea în
domeniul vânătorii să fie defalcată, până când zăpușeala a fost înlocuită de adieri
răcoroase și un vânt mai puternic, ce bate dinspre nord. Abia în aceste
condiții, migrarea păsărilor călătoare începe să prindă viață.
Așa că și pentru mine, acest anotimp e propice pentru a-mi
începe sezonul de vânătoare.
Și ca de obicei, primele ieșiri sunt la vânătoarea de
prepelițe (la pasaj, cum se zice).
Iar captura a fost pe măsură.
Deci haideți să facem ceva preparate delicioase cu
proaspetele noastre înaripate, mai ales că azi
blogul împlinește 3 ani de existență şi trebuie să sablăm o sticlă de şampanie.
Ingrediente pentru 2 persoane:
8 prepelițe
2 morcovi medii tăiați în rondele
3-4 eșalote în funcție de mărime, tăiate solzișori
½ ardei gras roșu, tăiat cubulețe
2 foi de dafin
10-15 boabe de piper
750 ml șampanie demidulce (se poate completa cu vin
demidulce)
Sare și piper după gust
Pentru sosul de
șampanie:
2 căței de usturoi tocat mărunt
½ cutie de pulpă de roșii cubulețe
1 legătură de tarhon proaspăt, tocat mărunt
Preparare:
Luăm prepelițele și le curățăm doar de pene (pe alocuri eu
am avut și pielea ruptă, ca urmare a împușcăturii) și le spălăm bine de sânge.
În general, vânatul mic (chiar și iepuri mai tineri) pot fi
pregătiți fără a fi supuși unei marinări în prealabil. Dar dacă doriți, puteți
marina prepelițele cu ajutorul unui baiț format din vin roșu demidulce sau
dulce, oțet balsamic roșu de foarte bună calitate (dacă aveți oțet balsamic de
smochine, ar fi ideal), piper boabe, ienibahar boabe și nelipsitele foi de
dafin. Le țineți în marinadă 24 de ore.
Dacă nu vreți să le marinați nu-i nici o problemă. Carnea prepelițelor
o să rămână și în aceste condiții, fragedă și gustoasă.


Într-o tavă mai adâncă, așezăm prepelițele și le acoperim cu morcovii, eșalotele, ardeiul gras, peste care turnăm șampania. Trebuie ca ele să fie complet acoperite de lichid, dar dacă șampania nu a fost suficientă, puteți completa cu vin. Acoperim tava cu o folie de aluminiu și o introducem în cuptorul încins în prealabil la 180°C pentru circa o oră.


Scoatem tava din cuptor, îndepărtăm folia de aluminiu, scurgem sosul din tavă, dar nu-l aruncăm, pentru că îl vom folosi la sos. În tavă lăsăm sos doar de un deget grosime. Reintroducem tava în cuptor și lăsăm cam 15-20 de minute, pentru ca prepelițele să se rumenească frumos.
În sosul scurs din tavă, adăugăm roșiile cubulețe, usturoiul, tarhonul, amestecăm totul și-l lăsăm pe foc pentru a se reduce (dacă îl doriți mai gros, adăugați și amidon dizolvat în apă). Strecurați sosul format și pasați roșiile prin sită.
Scoateți prepelițele (atenție să nu le ardeți), asezonațile
cu sare și piper, montațile pe o farfurie și stropițile cu cât mai mult sos de
șampanie.
Pentru garnitură, vă las pe voi să vă faceți ce doriți. Eu
le prefer fără, pentru că nu vreau să combim gustul fenomenal al prepeliței cu
alte arome!
Prepelițe la cuptor cu șampanie ... Done!

Prepelițe la cuptor cu șampanie ... Done!
PREPARAT GARANTAT DE:
Arata delicios! Salvez reteta caci in Real am vazut niste prepelite care imi faceau cu ochiul si tare as incerca si eu:). Dupa ce o incerc, revin. Multumesc!
RăspundețiȘtergereIulia,
ȘtergereDa-mi voie sa-ti fac o mica relatare:
Prepelitele din magazine sunt de crescatorie! Sunt gustoase, dar nu ca cele salbatice, mai ales ca acestea din urma, in aceasta perioada a anului, au o acumulare mare de grasime, delicioasa, care practic are un aport foarte mare la fragezimea si gustul carnii de prepelita!
Bafta!
:)
La Multi Ani!La cat mai multe retete cu si despre vanat..si nu numai:)Excelenta reteta
RăspundețiȘtergereMultumesc fetelor!
Ștergere:)
La multi ani, maestre si la cat mai multe preparate mestesugite!
RăspundețiȘtergereMultumesc Mihai!
Ștergere:)
La multi ani pentru blog si la mai multe : gratareli, blogareli, bucatareli, vanatoreli, icreli, stiucureli , bereli, si la ce ...eli mai vrei , maestre !
RăspundețiȘtergereAm Inteles, Sa Traiti!!!
Ștergere:)
La cat mai multi ani blogului !!!! ;)
RăspundețiȘtergerePS.Sunt si eu in tratative de niste prepelite !! :) :)
Oooooo, ce bine!
ȘtergereSper sa fie vanate, nu crescute!!!
:)
Bafta!
Marcel , daca mi-ai spus "bafta" m-ai nenorocit !!!! :)))) Clar nu mai gasesc vanate !! :(:(
RăspundețiȘtergereBafta ... e nashpa doar cand te duci la vanat sau pescuit!
ȘtergereIn piata, la cumparaturi e egal cu 0 (zero)
:))))))
Pai nu ai zis tu ca speri sa fie vanate ? :) ... hmmmm , sau se gasesc vanate si-n piata ????? :)
RăspundețiȘtergerePS.Bunicul meu a fost un mare vanator si pescar !!! ;)
Ooooof, ce ma intorci tu ca la Ploieti!
ȘtergereIata o posibilitate de a face rost de prepelite vanate, nu cumparate:
Un admirator de-al tau, sa-ti ofere niste prepelite vanate de manuta lui sau de manuta altuia .... ar fi excelent!!!
E bine acum?
:)
Eu n-am mancat niciodata nici prepelite vanate nici nevanate.N-am nici vanatori nici crescatori prin preajma.Dar reteta pare grozava,asa ca intr-o zi am sa incerc cu prepelite cumparate de la magazin.Tata era mare fan vanat,avea prieteni vanatori,lui ii placea fazanul si iepurii,asa ca venea cu fazan,drept care mama il bodoganea tot timpul,pentru ca ei nu-i placea.De fapt cred ca nu-i placea sa-i curete.Cu iepurii venea gata curatati.Din pacate tata nu mai e.Pana una alta ma multumesc sa citesc retetele tale minunate si sa-mi imaginez gustul.
RăspundețiȘtergereMultumesc Pansy!
ȘtergereEsti foarte haioasa la comenmtarii....!
:)