miercuri, 26 septembrie 2012

Prepelite la cuptor cu sos de sampanie


Pentru orice vânător, așteptarea începerii unui nou sezon de vânătoare e o problemă foarte chinuitoare. Dar atunci când începe ... e bucuria și fericirea lui supremă.
Dar anul acesta a fost un caz special. Căldura mare și lungă, care ne-a chinuit pe toți deopotrivă, a făcut ca și activitatea în domeniul vânătorii să fie defalcată, până când zăpușeala a fost înlocuită de adieri răcoroase și un vânt mai puternic, ce bate dinspre nord. Abia în aceste condiții, migrarea păsărilor călătoare începe să prindă viață.
Așa că și pentru mine, acest anotimp e propice pentru a-mi începe sezonul de vânătoare.
Și ca de obicei, primele ieșiri sunt la vânătoarea de prepelițe (la pasaj, cum se zice).
Iar captura a fost pe măsură.
Deci haideți să facem ceva preparate delicioase cu proaspetele noastre înaripate, mai ales că azi blogul împlinește 3 ani de existență şi trebuie să sablăm o sticlă de şampanie.

Ingrediente pentru 2 persoane:
8 prepelițe
2 morcovi medii tăiați în rondele
3-4 eșalote în funcție de mărime, tăiate solzișori
½ ardei gras roșu, tăiat cubulețe
2 foi de dafin
10-15 boabe de piper
750 ml șampanie demidulce (se poate completa cu vin demidulce)
Sare și piper după gust
Pentru sosul de șampanie:
2 căței de usturoi tocat mărunt
½ cutie de pulpă de roșii cubulețe
1 legătură de tarhon proaspăt, tocat mărunt

Preparare:
Luăm prepelițele și le curățăm doar de pene (pe alocuri eu am avut și pielea ruptă, ca urmare a împușcăturii) și le spălăm bine de sânge.
În general, vânatul mic (chiar și iepuri mai tineri) pot fi pregătiți fără a fi supuși unei marinări în prealabil. Dar dacă doriți, puteți marina prepelițele cu ajutorul unui baiț format din vin roșu demidulce sau dulce, oțet balsamic roșu de foarte bună calitate (dacă aveți oțet balsamic de smochine, ar fi ideal), piper boabe, ienibahar boabe și nelipsitele foi de dafin. Le țineți în marinadă 24 de ore.
Dacă nu vreți să le marinați nu-i nici o problemă. Carnea prepelițelor o să rămână și în aceste condiții, fragedă și gustoasă.



Într-o tavă mai adâncă, așezăm prepelițele și le acoperim cu morcovii, eșalotele, ardeiul gras, peste care turnăm șampania. Trebuie ca ele să fie complet acoperite de lichid, dar dacă șampania nu a fost suficientă, puteți completa cu vin. Acoperim tava cu o folie de aluminiu și o introducem în cuptorul încins în prealabil la 180°C pentru circa o oră.



Scoatem tava din cuptor, îndepărtăm folia de aluminiu, scurgem sosul din tavă, dar nu-l aruncăm, pentru că îl vom folosi la sos. În tavă lăsăm sos doar de un deget grosime. Reintroducem tava în cuptor și lăsăm cam 15-20 de minute, pentru ca prepelițele să se rumenească frumos.
Cât timp stau prepelițele la rumenit, noi o să pregătim sosul de șampanie.



În sosul scurs din tavă, adăugăm roșiile cubulețe, usturoiul, tarhonul, amestecăm totul și-l lăsăm pe foc pentru a se reduce (dacă îl doriți mai gros, adăugați și amidon dizolvat în apă). Strecurați sosul format și pasați roșiile prin sită.
Scoateți prepelițele (atenție să nu le ardeți), asezonațile cu sare și piper, montațile pe o farfurie și stropițile cu cât mai mult sos de șampanie.
Pentru garnitură, vă las pe voi să vă faceți ce doriți. Eu le prefer fără, pentru că nu vreau să combim gustul fenomenal al prepeliței cu alte arome!



Prepelițe la cuptor cu șampanie ... Done!

 POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:

16 comentarii:

  1. Arata delicios! Salvez reteta caci in Real am vazut niste prepelite care imi faceau cu ochiul si tare as incerca si eu:). Dupa ce o incerc, revin. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulia,
      Da-mi voie sa-ti fac o mica relatare:
      Prepelitele din magazine sunt de crescatorie! Sunt gustoase, dar nu ca cele salbatice, mai ales ca acestea din urma, in aceasta perioada a anului, au o acumulare mare de grasime, delicioasa, care practic are un aport foarte mare la fragezimea si gustul carnii de prepelita!
      Bafta!
      :)

      Ștergere
  2. La Multi Ani!La cat mai multe retete cu si despre vanat..si nu numai:)Excelenta reteta

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani, maestre si la cat mai multe preparate mestesugite!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani pentru blog si la mai multe : gratareli, blogareli, bucatareli, vanatoreli, icreli, stiucureli , bereli, si la ce ...eli mai vrei , maestre !

    RăspundețiȘtergere
  5. La cat mai multi ani blogului !!!! ;)
    PS.Sunt si eu in tratative de niste prepelite !! :) :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Marcel , daca mi-ai spus "bafta" m-ai nenorocit !!!! :)))) Clar nu mai gasesc vanate !! :(:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bafta ... e nashpa doar cand te duci la vanat sau pescuit!
      In piata, la cumparaturi e egal cu 0 (zero)
      :))))))

      Ștergere
  7. Pai nu ai zis tu ca speri sa fie vanate ? :) ... hmmmm , sau se gasesc vanate si-n piata ????? :)
    PS.Bunicul meu a fost un mare vanator si pescar !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooof, ce ma intorci tu ca la Ploieti!
      Iata o posibilitate de a face rost de prepelite vanate, nu cumparate:
      Un admirator de-al tau, sa-ti ofere niste prepelite vanate de manuta lui sau de manuta altuia .... ar fi excelent!!!
      E bine acum?
      :)

      Ștergere
  8. Eu n-am mancat niciodata nici prepelite vanate nici nevanate.N-am nici vanatori nici crescatori prin preajma.Dar reteta pare grozava,asa ca intr-o zi am sa incerc cu prepelite cumparate de la magazin.Tata era mare fan vanat,avea prieteni vanatori,lui ii placea fazanul si iepurii,asa ca venea cu fazan,drept care mama il bodoganea tot timpul,pentru ca ei nu-i placea.De fapt cred ca nu-i placea sa-i curete.Cu iepurii venea gata curatati.Din pacate tata nu mai e.Pana una alta ma multumesc sa citesc retetele tale minunate si sa-mi imaginez gustul.

    RăspundețiȘtergere